به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، سیدرضا موسوی مشکینی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم گفت: بر اساس گزارش سازمان فضایی ایران مساحت سطح آب تالاب شکار ممنوع حوض سلطان در سال ۹۸ در حدود ۰.۲ کیلومتر مربع بوده است که خوشبختانه این میزان در سال جاری رشد چشمگیری داشته است. این زیستگاه حساس و شکننده که در تیرماه سال گذشته کاملا خشک و بی آب بوده است، در تابستان امسال دارای بیش از ۵۸ کیلومتر مربع سطح آبی است که این رویداد کم نظیر دارای اهمیت فوق العاده ای بوده و باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه مقدار آب کنونی تالاب حوض سلطان و ماندگاری آن تا این موقع سال دردهههای گذشته سابقه نداشته است، خاطرنشان کرد: برای احیای تالابها و دشتهای استان قم، باید حداقل برای یک دهه، حقابه زیستمحیطی تالابها و رودخانههای استان را به صورت کامل تخصیص دهیم. چالش کنونی گرد و غبار در مرکز کشور حاصل چند دهه بیتوجهی به حقابههای زیست محیطی و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی بودهاست.
موسوی مشکینی در پایان با اشاره به اهمیت اکولوژیک تالابها در ابعاد گوناگون زیست محیطی، حضور گردشگران در تالاب حوض سلطان را مورد توجه قرار داد و گفت: پاسگاه محیطبانی در سال ۱۳۹۵ در این منطقه احداث شده و کنترل و پایش تالابهای استان قم به ویژه در فصل مهاجرت پرندگان به خوبی انجام میشود.
تالاب حوض سلطان که از سال ۱۳۸۸ به منطقه شکار ممنوع ارتقاء سطح یافته است، از کفه نمکی با حاشیه باتلاقی تشکیل شده و به عنوان یک تالاب شور کویری، از اکوسیستم منحصر بفردی برخوردار بوده و دارای گونههای گیاهی و جانوری و میکروارگانیسمهای ویژهای به لحاظ شرایط زیستی است.
در روزهای پایانی تابستان سال ۹۴ بود که آبگیری تالاب حوض سلطان پس از هشت سال خشکسالی مستمر در رسانهها خبر ساز شد و در سالهای پس از آن نیز به مدد افزایش نسبی بارندگیها، این تالاب ارزشمند جان دوبارهای گرفته است. از ابتدای سال جاری نیز با تمرکز بارشهای بهاره در مرکز کشور و جاری شدن رودخانههای قمرود و قره چای، تالاب شکار ممنوع حوض سلطان به خوبی از نعمت باران و آبهای سطحی در منطقه بهرهمند شده تا در گرمای کم سابقه تابستان، همچنان پرآب و درخشان باقی بماند.
نظر شما